Weekend Normandië

Weekend Rouen

Bij het boeken van een weekend Normandië is het uiteraard belangrijk om een bestemming te kiezen. De regio beslaat een gigantische oppervlakte en het is dus onmogelijk om op enkele dagen tijd de ganse regio te verkennen. Vaak wordt nog de opdeling gemaakt van vroeger: Laag- en Hoog-Normandië. Sinds januari 2016 is deze opdeling niet meer officieel. Rouen is de hoofdplaats van de voormalige regio Hoog-Normandië, van de nieuwe regio en van het departement Seine-Maritime. Met meer dan 110.000 inwoners is het dus best een aanzienlijke stad. Een weekendje Rouen is omwille van twee redenen interessant. Enerzijds heeft de stad toeristen een hoop te bieden en anderzijds kan men dankzij de centrale ligging gemakkelijk uitstapjes organiseren.

Ligging

De stad Rouen

Historisch gezien is Rouen een belangrijke stad. Er valt dan ook een hoop te beleven. Op de Place du Vieux Marché kan men de Jeanne d’Arckkerk opmerken. Op dit marktplein werd in 1431 Jeanne d’Arc verbrand. Via de rue du gros horloge kan men dan slenteren richting de kathedraal Notre-Dame. Genieten van heerlijke gastronomie, prachtige pleinen, kerken en vakwerkhuizen kan men uiteraard ook. Er zijn aardig wat winkels in de stad, dus ook voor het nodige shopplezier kan men hier terecht.
Rouen

Omgeving

De kliffen van Etretat zijn een ware streling voor het oog. Het kleine stadje trekt jaarlijks een hoop toeristen. Naast het maken van een natuurwandeling kan men op de markt genieten van plaatselijke lekkernijen.

Na een bezoek aan Etretat is het niet onverstandig om eens door te rijden richting Honfleur. De GPS zal menig toeristen over de ‘brug van Normandië’ (Pont de Normandie) leiden. Het is één van de langste tuilbruggen ter wereld. Een heus bouwwerk. Honfleur is een charmant havenstadje. Vandaag de dag staat Honfleur nog steeds bekend om zijn prachtige haven. Niet voor niets kan men de stad vaak vinden in een lijstje van de mooiste steden van Frankrijk. Aan cultureel erfgoed geen gebrek in de regio.Ook het maken van een uitstapje naar de tuinen van Monet is perfect mogelijk indien met vertoeft in Rouen.

Neem de bezienswaardigheden in de regio eens door. Zo is het mogelijk om de vakantie naar Normandië te personaliseren.

Rouen bezoeken – of toch maar niet?

Indien het echter de bedoeling is om het oorlogsverleden van de regio te verkennen, dan loont het de moeite om nog wat door te rijden naar die andere grootste stad, Caen. Die stad ligt dan weer centraal in het onderste gedeelte van Normandië. Idealiter is om beide te combineren. Dankzij een autorondreis kan men alles zelf plannen. Zo is het mogelijk om verschillende hotels te boeken in verschillende regio’s. Tijdens het verplaatsen kan men dan halt houden aan bekende (en minder bekende) bezienswaardigheden. Indien de tijd beperkt is (citytripje van 2 à 3 dagen) dan is het wel een goede zet om te vertoeven in Rouen. Op een ander moment kan men dan terug afzakken richting Frankrijk om het andere deel van deze prachtige regio te verkennen.