Weekend Normandië

Weekend Caen

De hoofdstad van de voormalige regio Laag-Normandië telt zo’n 110.000 inwoners. Voornamelijk voor personen die interesse tonen in het woelige oorlogsverleden van deze regio is het boeken van een weekend Caen aan de orde. De stad ligt op luttele afstand van de Normandische Parelmoerkust. De stranden van de ontscheping en badplaatsen – denken we maar aan Deauville en Cabourd – liggen vlakbij. Dankzij de ligging van de stad is het de ideale uitvalsbasis om het voormalige Laag-Normandië.

Ligging

De stad Caen

De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad sommen we even op:

  • Het Memorial van Caen is een museum dat zijn pijlen richt op de Slag van Normandië. Het is een internationaal cultureel centrum in het teken van de vrede.
  • Mannenabdij en de vrouwenabdij.
  • Onder Willem de Veroveraar startte de bouw van het kasteel. Tegenwoordig is hier nu het museum voor schone kunsten gevestigd en het Museum van Normandië, de Schaakbordzaal en de Sint-Georgeskerk.
  • Verkeersvrije winkelomgeving Quartier du Vaugueux.
  • Jardin des Plantes – plantentuin

het is gewoon heerlijk slenteren doorheen de straten van de stad. Historische gebouwen bekijken, gastronomisch genieten, winkelen en luieren in een stadspark, … Het hoort allemaal bij een bezoek aan deze stad.

Omgeving

Niet alleen Caen is absoluut een bezoekje waard. In de onmiddellijke omgeving valt een hoop te beleven. In eerste instantie speelt de oorlogsgeschiedenis van deze regio een belangrijke rol. De bekende landingsstranden Gold Beach, Juno Beach, Omaha Beach, Sword Beach en Utah Beach trekken jaarlijks een hoop toeristen. In Colleville-Sur-Mer kan men het Normandy American Cemetery and Memorial aanschouwen. Meer dan 9000 graven op een oppervlakte van 70 hectare, het is allemaal best indrukwekkend. Ook indien de interesse niet echt wordt geprikkeld door het verleden, is het interessant om enkele zaken in verband met de oorlog te bezoeken.

Colleville-Sur-Mer

Uiteraard valt er nog meer te beleven in de regio. Denken we maar aan Bayeux – en dan vooral aan het tapijt van Bayeux. Het charmante havenstadje Honfleur en de kliffen van Etretat zijn ook leuke uitstapjes. We raden je aan om de pagina van activiteiten en bezienswaardigheden eens te bekijken. Zo is het mogelijk om bezoekjes af te stemmen op persoonlijke interesses. Personen die hun zinnen hebben gezet op leuke natuurwandelingen zullen bijvoorbeeld meer aandacht schenken aan natuurparken. Kortom: een weekend plannen is deels een persoonlijke zaak. Normandië is een veelzijdige regio en het is mogelijk om het verblijf op tal van manieren in te vullen.

Caen bezoeken – of toch maar niet?

Caen is historisch gezien een belangrijke stad en er valt een hoop te beleven. Dankzij de centrale ligging kan men in de nabije omgeving ook andere zaken bezoeken. Wanneer we spreken over een weekend, dan loont het zeker de moeite om een hotel te boeken in deze stad. In het beste geval kan men wat meer tijd spenderen aan deze Franse regio en dan is het interessant om ook ergens anders te overnachten. Men kan als het ware een eigen autovakantie samenstellen. Zo rijdt men dan van stad naar stad en ondertussen ontdekt men de belangrijke (en iets minder belangrijke) bezienswaardigheden.