Weekend Normandië

Mont Saint-Michel bezoeken

Bij een bezoek aan Normandië is de kans groot dat er vooraf aan de reis wat informatie wordt opgezocht. Zo leer je de hoogtepunten van Hoog- en Laag-Normandië kennen. De invasiestranden, tuin van Monet, historische steden Caen en Rouen en een hoop andere zaken trekken de aandacht. In alle ‘toplijstjes’ qua bezienswaardigheden staat echter één monument steevast op plaats nummer één: de Mont Saint-Michel.

Mont Saint-Michel

In een baai aan de monding van de Couesnon vindt men de Mont Saint-Michel. Het is gelegen op een rotsachtig schiereiland. De kust van Avranches ligt op zo’n kilometer. Oorspronkelijk was het eiland enkel bereikbaar bij laagwater. Tegenwoordig werd een brug aangelegd en is er ook een pendeldienst aanwezig. Enkel voetgangers zijn toegelaten. We melden ook nog even de geschiedenis:

 De oorsprong van deze bijzondere plek dateert uit de 8e eeuw toen de aartsengel Michaël verscheen aan Aubert, bisschop van Avranches. De bisschop stichtte een bidkapel die later werd vervangen door een Karolingische abdij. Later volgden Romaanse en gotische gebouwen elkaar op tot in de 16e eeuw.

Sinds 1979 behoort de Mont Saint-Michel – met baai en abdijcomplex – tot UNESCO werelderfgoed. Jaarlijks bezoeken meer dan 3 miljoen toeristen het complex. Enkel de Eiffeltoren en het kasteel van Versailles kunnen rekenen in Frankrijk rekenen op meer aandacht. Het complex bezoeken zal dus veelal een drukke bedoening worden.

Ligging

Het schiereiland ligt eigenlijk in de uithoek van Normandië. Een autoreis met als vertrekpunt Brussel betekent dat men 600 kilometer moet rijden om de belangrijkste bezienswaardigheid van de regio te ontdekken. Gelukkig komt men onderweg een hoop zaken tegen die absoluut de moeite waard zijn. Denken we maar aan de kliffen van Étretat en het charmante havenstadje Honfleur. Ook de historische grootsteden Rouen en Caen komt men tegen tijdens de rit. De kust afrijden en de invasiestranden bezoeken zal gegarandeerd zorgen voor koude rillingen.

De Mont Saint-Michel bezoeken doet men dus het best in combinatie met andere uitstapjes. Indien we spreken over een weekend, dan is het verstandig om ergens iets (hotel, b&b, camping of vakantiehuis) te boeken in de buurt van het schiereiland. Indien er meer tijd is, dan kan een autorondreis redding brengen. Zo kan men op verschillende plaatsen in Normandië overnachten. Telkenmale is het dan de bedoeling om de regio te verkennen. Alle belangrijkste bezienswaardigheden, alsook de Mont Saint-Michel, kunnen dan werden bezocht. De route van dergelijke autovakantie kan men geheel zelf plannen. Gewoon even de hoogtepunten opzoeken, beslissen wat men absoluut wenst te zien, route plannen en plaatsen om te overnachten zoeken.

Overnachten in de buurt van de Mont Saint-Michel

Zoals reeds gemeld is de regio Normandië op toeristisch vlak zeer goed ontwikkeld. De mogelijkheden qua slaapplaatsen is zo goed als onbeperkt. In de regio van de Mont Saint-Michel zijn een hoop accommodaties te vinden met uitzicht op de belangrijkste bezienswaardigheid van de regio. Neem maar eens een kijkje naar onderstaande:

Hotel met zicht op de Mont Saint-Michel

Le Relais Saint Michel is een luxueus hotel met uitzicht op de Baai van Mont Saint-Michel. Alle kamers hebben een eigen terras en sommige bieden een panoramisch uitzicht op de Mont Saint-Michel.

Uiteraard is het ook perfect mogelijk om een hotel op de Mont Saint-Michel te boeken. Slaapplaatsen zijn er voor ieders portemonnee. Goedkoop logeren doet men op een camping zonder luxe. Extravagant duur kan men het maken door te opteren voor hotels met een uitstekende reputatie.