Weekend Normandië

Bestemmingen

Een weekendje plannen in Normandië is niet zo’n moeilijke opdracht. De regio ligt in Noord-Frankrijk, is vlot bereikbaar en er valt een hoop te beleven. We sommen enkele leuke ideetjes op. De invulling van een reis of weekend is voor iedereen anders. De één wil alles in verband met de Tweede Wereldoorlog zien en de ander is dan weer meer gewonnen voor een romantisch weekend met zicht op de Mont Saint-Michel. Neem het even door en voor je het weet werd de interesse geprikkeld.

Cultuur in Rouen

Rouen is de hoofdplaats van Normandië. Dankzij de lange geschiedenis is deze stad cultureel gezien een echte parel. Wandelen doorheen de historische binnenstad, de prachtige pleinen en vakwerkhuizen aanschouwen is een must. Gastronomisch genieten en shoppen behoort ook tot de mogelijkheden. In de nabije omgeving kan men de tuinen van Monet, Honfleur en Étretat bezoeken. De stad ligt zeer centraal in het bovenste deel van Normandië. Bijgevolg is het de ideale uitvalsbasis richting de iets meer afgelegen zaken.

Caen

Caen was de hoofdplaats van het voormalige Laag-Normandië. Net zoals bij Rouen kan men opmerken dat deze grotere stad centraal ligt. De stad op zich is absoluut een bezoekje waard, maar in de onmiddellijk omgeving vindt men enkele top bezienswaardigheden. Denken we maar aan de invasiestranden. Ook het wereldberoemde tapijt in Bayeux is een druk bezochte plaats.

Romantisch weekend aan de Mont Sain-Michel

Het schiereiland is wellicht de bekendste bezienswaardigheid van Normandië. Jaarlijks zouden zo’n 3 miljoen toeristen het complex een bezoekje brengen. Sinds 1979 behoort de Mont Saint-Michel met abdijcomplex en ook de omliggende baai tot werelderfgoed. Helaas is de ligging van het schiereiland niet optimaal. Het is zowat het verste punt van Normandië voor Belgen en Nederlanders. Hoe men het ook draait of keert: ergens een b&b boeken in de omgeving en een kamer met uitzicht op het prachtige complex vragen is het ideale geschenk voor de geliefde. Voeg daar nog een een rijkelijk ontbijt met plaatselijke lekkernijen aan toe en het romantische plaatje is af.

Autovakantie en rondreis

Een weekend in Normandië plannen begint bij het maken van keuzes. De regio beslaat een enorme oppervlakte en de bezienswaardigheden liggen nogal verspreid. De tuinen van Monet en de Mont Saint-Michel liggen bijvoorbeeld zo’n 300 kilometer van elkaar. Indien het de bedoeling is om het beste van Normandië te ontdekken, dan is het maken van een rondreis een vereiste. Met de wagen rondtoeren en strategisch gekozen punten uitkiezen om te overnachten stelt je in staat om het beste van de regio te zien. Zo is het mogelijk om de historische steden Rouen en Caen te bezoeken. Ook de invasiestranden, de Mont Saint-Michel, Étretat, Honfleur en tientallen andere zaken kunnen worden aangevinkt. De totale lengte en duur van een autorondreis zal grotendeels afhangen van de beschikbare tijd.

Invasiestranden

Laag-Normandië staat voor een groot deel in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Bunkers, rustplaatsen, militaire voertuigen en standbeelden zijn stille getuigen van de gruwel. De kustlijn afrijden om zo de invasiestranden en bijhorende bezienswaardigheden te ontdekken, dat is een populair iets.

Normandië bezoeken

Het lijstje hierboven doet reeds vermoeden dat een hoop mogelijk is. Aan het einde van de rit zal alles afhangen van de persoonlijke interesses, maar we hopen alvast dat onze ideetjes je toch helpen bij het boeken van een weekend naar Normandië.