Weekend Normandië

Autorondreis

De Noord-Franse regio Normandië bereikt men na enkele uurtjes rijden. De hoofdplaats van het voormalige Hoog-Normandië – Rouen – ligt bijvoorbeeld zo’n 300 kilometer verwijderd van Bussel. De belangrijkste bezienswaardigheid, de Mont Saint-Michel, bereikt men dan weer na 600 kilometer. Deze afstanden doen reeds vermoeden dat we hier spreken omtrent een aanzienlijke regio. Het is onmogelijke om gedurende een weekend de belangrijkste zaken van de regio te zien. Men zou gewoonweg constant in de wagen zitten om veel te lange afstanden te overbruggen. Veelal boekt men ergens een hotel in een stad en ontdekt men de nabijgelegen bezienswaardigheden. Voor personen met wat meer tijd is een autorondreis misschien wel aan de orde. Via enkele strategisch uitgekozen verblijfplaatsen kan men dan de volledige regio verkennen.

Autorondreis Normandië plannen

Aan zo’n rondrit gaat gans wat voorbereiding vooraf. Op goed geluk een stadje bezoeken en dan wat doelloos rondrijden in de hoop te stuiten op wat bezienswaardigheden, zo hoort het uiteraard niet. In eerste instantie dient met te beslissen wat men precies wenst te bezoeken. Indien de vakantie in het teken staat van het oorlogsverleden, dan ligt de nadruk op Laag-Normandië met de invasiestranden als hoogtepunt. Ook in het andere deel van Normandië (Hoog-Normandië) kan men een autoreis plannen. Denken we maar aan de historische stad Rouen & de tuinen van Monet. Hoe dan ook: voldoende mogelijkheden om een autovakantie samen te stellen. We nemen er enkele door.

Rondreis: Rouen en omstreken

We rijden met de wagen rechtstreeks naar een uithoek van Hoog-Normandië. In Giverny aanschouwt men de prachtige tuinen van Monet. Enkele uurtjes later rijdt men door naar Rouen. Ondertussen een tussenstop maken in Les Andelys aan de Seine hoort er bij. De historische stad Rouen doet men alle eer aan door er te overnachten.

De volgende dag rijdt men gewoon verder. De weg brengt ons langs Étretat, Honfleur en Deauville. Drie charmante stadjes alwaar het heerlijk slenteren is. Eventueel één van de mooiste parken van Frankrijk verkennen (Bois des Moutiers) kan ook. Een klein ommetje maken met de wagen is wel een vereiste. Eenmaal in Deauville zet men de rit gewoon verder richting Laag-Normandië.

Rondreis Caen en omtreken

Caen was de hoofdplaats van het voormalige Laag-Normandië. Hier overnachten betekent dat men in eerste instantie de stad zelf kan ontdekken. In tweede instantie kan men omliggende bezienswaardigheden bezoeken. De invasiestranden en het wandtapijt van Bayeux zijn de voornaamste. Het paradepaardje van Normandië – de Mont Saint-Michel – ligt op zo’n 130 kilometer rijden. Via tal van ommewegen en andere verblijfplaatsen. Het uitstippelen van een route en het organiseren van daguitstapjes is veeleer een persoonlijke aangelegenheid. De één bezoekt graag charmante stadjes en de ander kan uren in bossen wandelen.
autorondreis met camper
Bij een autovakantie hoort het huren van een camper ook tot de mogelijkheden. Alles hangt namelijk af van hetgeen je wenst te zien en hoeveel tijd (& geld) je wenst te besteden aan het tripje. Met zo’n oude camper cruisen over de Franse secundaire (tolvrije) wegen, van hoogtepunt naar hoogtepunt.

Eerder een weekend?

Een weekend plannen in Normandië is niet moeilijk. Neem volgende pagina’s eens door: weekend Rouen en Caen. In beide historische steden valt een hoop te beleven. Ook liggen ze best centraal (Rouen in Hoog-Normandië en Caen in Laag-Normandië). Zodoende is het een koud kunstje om met de wagen rond te toeren naar alle uithoeken van de regio.